Casa cu un liquidambar este un proiect de locuință pentru o familie cu copii, ce își propune să ofere un spațiu cât mai deschis într-un areal existent dintr-un cartier fost muncitoresc. Liquidambarul, arbore cu semnificație aparte pentru proprietari, își are locul în centrul acestei case vechi, dar cu prezent revigorant.
Casa menține structura și organizarea existente pe amplasament, păstrând împărțirea inițială, conformația și volumele principale; pereții vechi și groși de cărămidă contribuie la confortul termic și fonic interior, în timp ce finisajele noi și celelalte elemente de design interior fac din acest spațiu unul adaptat stilului de viață al zilelor noastre, cu beneficiile estetice și practice pe care le aduce acesta.
Elementele de design interior sunt puse în valoare atât de lumina naturală care pătrunde prin suprafețele vitrate de mari dimensiuni de la parter și prin luminatoarele de la mansardă, cât și de lumina artificială, răspândită de corpuri de iluminat adaptate fiecărui spațiu în parte. Amplasarea acestora a fost gândită în așa fel încât lumina să fie, după caz, difuză și intimă în zonele de relaxare ale casei (camera de zi, seră, zonele de luat masa, dormitoare) sau puternică și tonică în spații cum sunt băile, zonele de pregătire a mesei, anumite zone din camera pentru copii sau din camera de zi.
Materialele folosite se îmbină armonios ca textură și culori: piatra și lemnul, ambele naturale, metalul și sticla, toate de cea mai bună calitate, transmit senzația de tihnă, ospitalitate, confort și relaxare, fiind și ușor de întreținut datorită simplității minimaliste a accesoriilor și netezimii suprafețelor.
Culorile din interior sunt odihnitoare și armonioase, combinând în fiecare spațiu nuanțe reci de griuri și maro cu inflexiuni calde de bej sau crem și accente de culoare. Culorile și calitatea materialelor sunt puse în valoare de lumina generoasă, naturală sau artificială, transmițând impresia de eleganță și armonie cu fundalul de verdeață oferit de curte – în special de liquidambar.
Spațiile sunt mobilate cu maximum de eficiență. Bucătăria și holurile cuprind spații de depozitare închise cu uși simple care dau impresia unor pereți placați cu lemn. Fără a ocupa mult loc, scaunele, mesele, canapelele sunt comode, vesele și variate, așezate astfel încât să se poată circula ușor între diferitele zone ale casei. În plus, funcțiile casei sunt combinate în așa fel încât diferitele activități ale membrilor familiei să poată fi desfășurate și separat, dar și împreună: dacă se dorește, se poate lua masa, găti, lucra și petrece timp la televizor în unul și același spațiu deschis și generos. La neaglomerarea spațiului contribuie și încălzirea prin podea, care lasă libere zone care altfel ar fi trebuit ocupate cu calorifere.
Ca elemente deosebite se remarcă și treptele către cele două dormitoare de la etaj, concepute să fie ușor de urcat și sigure pentru cei mici, ramele metalice ale ușilor de la intrare, cu elemente decorative de-abia schițate, ce trimit la natură, și ușile serei, care se deschid complet, transformând încăperea într-un spațiu cvasi-exterior, ferit însă de soarele prea puternic sau de intemperii.
Spațiile existente au fost alocate într-un mod flexibil și deschis astfel încât în casă să se poată desfășura, în paralel, diferite activități familiale autonome, iar materialele și structura țin cont de nevoia de natural, precum și de izolarea fonică necesară la interior și dinspre exterior.