Propunerea se integreaza in ansamblul cultural-administrativ ce aduce in prim-planul urbanului un ecosistem verde – extensia Falezei verzi a terasei superioare a raului Somes – si o legatura intre Calea Dorobantilor si Str. Episcop Nicolae Ivan, ce continua si completeaza frontul Pietii Marasti in zona Caii Dorobantilor. Pasajul verde este destinat atat pietonilor cat si biciclistilor. Parcarile propuse au acces din Calea Dorobantilor.
Linia peisagistica a dealului este folosita ca generatoare pentru noul corp de cladire de birouri de 2000 mp, localizat adiacent, langa cladirea Consiliului Judetean. Creat cu o curbura lina, implementand o fatada, perete cortina, cladirea P+4 apare ca un nou punct de pornire in peisajul urban, accentuand contemporaneitatea.
Legatura urbana publica se realizeaza prin cladirile existente si cele propuse. Intre strazi, vecinatati, s-a avut in vedere crearea de spatii moderne, luminoase, deschise publicului, transparente si innobilate de natura verde. In propunere s-a respectat structura organizatorica existenta din cadrul Consiliului Judetean, a relatiilor dintre diferitele servicii si directii, precum si dezvoltarea ulterioara a organigramei. Se prezinta, astfel, un exemplu de arhitectura contemporana reprezentativa pentru administratia publica, definindu-se prin transparenta, eficienta energetica, control al costului, ecologie, natura, mobilitate, diversitate, conectivitate, autonomie, estetica, familiaritate si naturalete pentru oras si vecinatati.
Propunerea este realizata urmarind crearea unui spatiu familiar, natural, prietenos, deschis si transparent publicului divers, fiind avute in vedere materiale si tehnologii care sa puna in valoare durabilitatea dar si eficienta financiara. Se creaza spatii multifunctionale concepute ecologic si create cu materiale si tehnologii avansate ce conduc la solutii care sustin investitia intr-o marja de cost medie.
Ansamblul arhitectural propus are la baza conceptului realizarea unei cladiri ecologice cu consumuri energetice reduse. Zona de pasaj este conceputa drept o capcana solara ce genereaza vara curenti de aer. Acestia permit aerisirea in sezoanele calde precum si incalzirea serei in sezonul rece, prin inchiderea peretilor amovibili de pe contur.
S-a pus accentul pe crearea de fatade verzi, ecologice, care sa fie alimentate cu apa reciclata, a fost imaginata amplasarea pe suprafetele vitrate a unor celule fotovoltaice pentru captarea energiei solare. Totodata, pasajul functioneaza ca un spatiu tampon termic si acustic, facilitand protectia fonica a spatiilor dinspre si inspre exterior, precum si aportul termic la fatadele ce-l inconjoara. Toate fatadele de sticla ale cladirilor au fost create cu invelis dublu pentru a genera pierderi termice minime, conform schemelor conceptuale prezentate.
Culori si materiale nonagresive genereaza spatii deschise, comunicative, bio-diverse si prietenoase. In zona centrala sunt dispuse coloane ce sprijina un acoperis vitrat, generand un lobby urban. Coloanele dispuse in retea, permit integrarea spatiilor verzi in jurul lor. Cochilia formata este realizata prin panouri de sticla ce creeaza un spatiu de tranzitie intre interior si exterior.
Pasajul urban de legatura este un ecosistem care creaza un biotrop propice pentru speciile de plante ce sunt dispuse pe fatadele cladirilor si in vecinatate. In acest context, prin dispunerea larga a spatiilor verzi si a comunicarii cu exteriorul, natura devine parte a cladirilor existente si propuse. Totodata, se creeaza o legatura pedestra si velo intre Calea Dorobantilor si vecinatati. Toate spatiile au fost gandite pentru accesul facil al persoanelor cu mobilitate redusa. Sunt create locuri speciale pentru incarcarea si parcarea vehiculelor electrice, car sharing si bike sharing.
Pasajul de legatura intre cladiri, spatii, strazi si vecinatati constituie elementul cheie. Solutia propusa este un exemplu de arhitectura sustenabila, verde, orientata spre public. Aceasta realizeaza o perspectiva noua asupra peisajului urban si ofera un spatiu social atractiv.
Propunerea are drept obiectiv crearea unor spatii moderne, multifunctionale, transparente, luminoase, aerisite, face legatura intre cladirea existenta si cele propuse, precum si intre strazile si functiunile invecinate. Intreg ansamblul rezultat creeaza sinergia intre materialitatea puternic urbana si natura, considerand spatiul urban drept o extensie a naturii.